Kérjen ajánlatot Rövid időn belül megkapja legjobb ajánlatunkat

Turcii de la Superlit au făcut exporturi de 8 mil. €

PRODUCĂTORUL de ţevi și tuburi SUPERLIT, cu capital turcesc, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de circa 15 milioane de euro, în creștere cu 6% față de anul anterior.


”Ca urmare a instabilității politice și a blocajului financiar, piața românească a înghețat la jumătatea anului trecut. (...) Am compensat lipsa proiectelor locale printr-o puternică ofensivă în țările Uniunii Europene, exporturile depășind astfel cifra de 8 milioane de euro”, a declarat Bogdan Nițu, director general al Superlit România.
După ce România a devenit în 2011 centrul operațional de vânzări pentru Europa al companiei, exporturile au început să fie parte integrantă a strategiei business pentru subsidiara românească. Anul trecut, Superlit a livrat produse către țări precum Austria, Serbia, Norvegia, Italia, Polonia, Franța, Ungaria și Marea Britanie, iar principalele contracte au fost încheiate cu     parteneri din Austria, pentru 2 milioane de euro, și din Norvegia, pentru circa 1,5 milioane de euro. ”Privim cu interes în estul României, la Moldova, Ucraina și țările baltice”, a spus Nițu. La nivel local, cel mai important partener al Superlit este compania Hidroconstrucția, cel mai mare constructor cu capital românesc, cu afaceri de 236 milioane de euro în 2011.
Compania Superlit și-a bugetat pentru anul 2013 o cifră de afaceri de circa 16 milioane  de euro, în creștere cu aproape 7% față de anul precedent..
”Ne vom consolida prezența în spațiul european și suntem încrezători în capacitatea României de a-și relua creșterea economică sustenabilă prin accelerarea ratei de absorbție a fondurilor europene”, a spus Nițu.

Au nenunțat momentan la investiții în fabrică
Superlit deține la Buzău o fabrică de tuburi și țevi utilizate, printre altele , pentru sisteme  de alimentare cu apă, instalații de irigații și canalizare sau industria hidroenergetică, în care a investit inițial, în 2008, circa 10 milioane de euro. De atunci, a mai cheltuit circa 5 milioane de euro pe upgrade-uri ale liniei existente, care produce peste 200 de kilometri de țevi și tuburi pe an.
Compania anunța anul trecut că ia în considerare o investiție de circa 10 milioane de euro prin care să-și dubleze capacitatea de producție de la Buzău, însă turcii au renunțat momentan la această intenție pentru că nu a reușit să închirieze pe termen lung sau să obțină prin concesiune un teren necesar pentru un spațiu de depozitare.
”A fost ratat momentul favorabil apărut la mijlocul anului trecut, când s-ar fi putut demara o nouă investiție în Buzău, iar planurile de extindere pe termen scurt nu pot include și țara noastră în condițiile actuale de piață”, a explicat reprezentantul Superlit. Compania nu și-a bugetat pentru anul acesta investiții.

O piață în ușoară creștere
Piața locală de PAFSIN (poliester armat cu fibră de sticlă și inserție de nisip), pe care activează și Superlit, s-a ridicat anul trecut la circa 14 milioane de euro, iar pentru anul 2013 reprezentantul companiei estimează că aceasta va crește ușor până la 15 milioane de euro.
Superlit are în prezent aproximativ 110 angajați și nu intenționează să mai facă angajări în perioada imediat următoare.
Cum vede managerul evoluția pieței locale în 2013? ”Românii au început să se matruizeze și cred că au început să înțeleagă faptul că drumul țării noastre depinde într-o foarte mică măsură de Palatul Victoria sau de Bruxelles. Ce contează cu adevărat este ce vom face noi, cât de harnici și hotărâți suntem să muncim serios și să ne ținem de cuvânt față de partenerii noștrii din întreaga lume”, a explicat Bogdan Nițu.
Compania Superlit a fost deținută până la începutul anului 2010 în proporție de 40% de grupul Romet din Buzău, controlat de omul de afaceri Constantin Toma. Tranzacția prin care compania turcă a preluat integral Superlit România a fost realizată în martie 2010, însă suma plătită nu a fost publicată.

andreea.neferu@zf.ro